01 de febrer 2007

EL RATOLÍ ELECTRÒNIC


EL RATOLÍ ELECTRÒNIC
Text: Jesús Nieto
Música: Ricard Gimeno

DÍNSIC Publicacions Musicals
(tel. 933180605)
www.dinsic.com


Cantata infantil per a cor a 1 veu i conjunt instrumental. Pensada per a escoles de Primària.
Voleu sentir-ne un fragment? Clikeu aquí.

La idea inicial de “El ratolí electrònic” fou la de fer una cantata sobre conflictes i angoixes quotidianes però amb la informàtica com a teló de fons, com a marc de tot el que succeeix, pel seu poder d’atracció i de motivació envers els infants.

Vam començar a bastir una història en la que el protagonista principal era un ratolí d’ordinador. La cantata ens explica la relació entre aquest ratolí i un nen, el seu “usuari”, en Joaquim. “El ratolí electrònic” és, principalment, una història d’amistat. Però, indirectament, també ens parla de les ànsies de llibertat, i del dret de totes les persones a tenir una vida digna.


El conte ens arriba de la mà dels dos protagonistes, quan es retroben al cap d’un temps d’haver compartit una extraordinària aventura: recorden com va començar tot, com es desenvolupà i com van arribar a ser uns amics tan especials. Per això, mitjançant el diàleg i la utilització significativa de la primera persona, ens descriuen els sentiments viscuts i ens van oferint una visió personal, subjectiva i intimista de la seva experiència.


“El ratolí electrònic” consta de 10 cançons, de diferents estils: hi ha un blues, un pasdoble, un valset, dos “cha-cha-cha”, una havanera, ... Aquests gèneres pretenen dibuixar la història musicalment i, per la seva popularitat a nivell musical, són molt propers als nois i noies.


La instrumentació és clara i entenedora, i hem volgut sempre defugir d’un excés de protagonisme de la part instrumental: els que ens expliquen les cançons, són els cantaires. La cantata ha estat creada per a cor infantil a 1 veu, amb acompanyament de 2 flautes travesseres, 2 clarinets, 1 piano, 1 contrabaix i 1 bateria. La instrumentació ha estat pensada en funció del tipus de músiques de la cantata: amb el piano, el contrabaix i la bateria s’ha garantit una bona base harmònica i rítmica i els altres 4 instruments (flautes i clarinets) s’han escollit expressament tant pel seu timbre (que empasta perfectament amb les veus infantils) com per les seves qualitats de registre i sonores.

Vam pensar en una adaptació escènica de la cantata que fos àgil, senzilla i a la vegada que tingués rellevància teatral. En aquest sentit, creiem molt necessari parar atenció a la caracterització dels protagonistes i a que la declamació sigui memoritzada. Creiem que els cantaires, en algunes cançons, poden participar també mitjançant la realització de moviments plàstics i fent percussions senzilles (amb les mans, els peus...) per tal de ressaltar algunes parts del text.

El nostre desig fou el d’elaborar una història en la que els cantaires i el públic s’hi sentissin implicats. Una història que fos agradable d’explicar i d’escoltar i, sobretot, que els cantaires i els actors, poguessin fer-la seva ràpidament i que gaudissin tot cantant-la, tot explicant-la.
Esperem haver-ho aconseguit!

Els autors.

La cantata “El ratolí electrònic” va ser estrenada el 24 de maig de 2006 al claustre de l’Escola Pia d‘Igualada en el marc de l’entrega dels Premis a la Creativitat que atorga cada any l’Escola Pia de Catalunya.

(més informació al web de La Pàgina Musical)

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Sóc una nena del Josep Ventalló i Vintró y la meva classe de quart cantarem el dia 7 de maig del 2008 la cantata "El ratolí electrónic".Hem fet un esforç per apendre totes les cançons,peró ha sigut molt divertit.La canço més guay ha sigut "Sóc un esclau".Adeú,Sonia García Cazorla.

Anònim ha dit...

Hola,sóc la nena del Josep Ventalló.La cantata ha surtit fantásic y molt divertit.Els protagonistes ho han fet molt bé i m'agradat moltissim.Petons per totes les professores i professors que s'han aplicat per enseñar les cançons.Y també petons per a tots que han preparat la cantata.Adeú,Sonia García Cazorla.

Anònim ha dit...

Molt BON ESTIU Ricard. Aquí la primera ratolineta que va tenir l'honor de representar tan bona cantata. Ànims i molts records!
Blanca.

Blanca ha dit...

No em va agradar gens