24 de novembre 2006

Autoretrat de Mozart

Autoretrat de Mozart, a través de la seva correspondència. Pere-Albert Balcells. Edicions La Campana.

Mozart, un personatge polièdric. Balcells ens el presenta en el seu estat més pur, sense prejudicis de cap mena i amb un rigor i una estètica envejables. A través de la seva correspondència, com indica el subtítol ens fa descobrir les mil cares de la personalitat del geni de Salzburg: l'humor, la seva relació afectiva amb el món, amb Leopold, amb Konstanze, l'amor propi, l'evasió reflexiva i la música.
Un llibre, un treball excel.lent i recomanable a tothom que estigui interessat en conéixer Wolfgang de primera mà.

Vegeu aquests dos textos que descriuen clarament dues vessants ben oposades del compositor. Les bromes humorístiques (en aquest cas, l'escatologia en el seu estat més
pur) i la reflexió sobre la mort.

“Estic amb gent valenta i portem la caca al ventre això sí, també la deixem anar tant abans com després de dinar. Els pets arriben de nits enmig de grans esclafits. Som quatre lleials persones, i, junts, bé ens ho passem, tenim en total vuit ulls sense comptar aquell sobre el qual seiem”

"Ja que la mort (considerant les coses de prop) és el veritable objectiu final de la nostra vida, des de fa uns pocs anys m’he familiaritzat tant amb aquesta veritable i millor amiga de l’home, que la seva imatge no tan sols ja no conserva per a mi res d’esgarrifós, sinó que té molt d’asserenador i consolador!”