14 d’agost 2007

El Documental del Mes (El mestre i el seu alumne)

El Documental del Mes: una interessant iniciativa a la que s'han adherit diferents sales de cinema de diferents ciutats i viles del país (Barcelona -Filmoteca i Verdi-, Lleida, Girona, Sant Boi de Llobregat, Molins de Rei, Banyoles, Corbera de Llobregat, Esterri d'Àneu, Manresa, Esparreguera, Canet de Mar, Llorenç del Penedès, Sant Just Desvern, Tàrrega i Vilanova i la Geltrú). Cada mes es projecta un documental, en VO subtitulat en català, de procedència europea sobre temes i aspectes que no acostumen a seguir les sales de cinema més comercials.

El proper mes de setembre es projectarà el documental EL MESTRE I EL SEU ALUMNE (podeu consultar les dates concretes a la cartellera), un documental dels Paisos Baixos (2003, 88 minuts, The Master and his Pupil) de Sonia Herman Dolz. Aquí en teniu una breu ressenya:
El mes de setembre de 2002, el gran director d'orquestra rus, Valery Gergiev, comparteix el seu coneixement, la seva experiència i visió de la música amb tres talents internacionals de la nova generació de directors d'orquestra durant dues classes magistrals a Roterdam. "The Master and his Pupil" mostra la transmissió del coneixement musical, de com donar forma a l'art, la transmissió de l'"ofici", del poder i de la inspiració.
La transmissió de Valery Gergiev als seus deixebles, és vista des de l'interior de l'orquestra. Tres càmeres, operades per experts directors de fotografia, capturen les imatges centrant-se en el drama físic, psicològic i emocional que s'estableix entre mestre i alumne.
La banda sonora per violoncel i piano, escrita pel compositor holandès Paul M. Van Brugge, esdevé la veu interior del documental.
"The Master and his Pupil" és un film apassionant, dramàtic, còmic, enèrgic, instructiu i, per damunt de tot, un document humà fascinant sobre com volar a través de la música...
Pot estar bé, no?

(el meu agraïment a en Jordi M. per fer-me conèixer la iniciativa i la meva felicitació més cordial per ser-ne el capdavanter al Penedès!)